Monday, December 11, 2017

Juan Diego Florez 2011. november 27-re a Budapesti Kongresszusi Központba meghirdetett áriaestje 2011. november 28-án 19 óra 30 perces kezdéssel a Magyar Állami Operaházban volt megtartva.

Florez

Ha a pop királya Elvis Presley volt, akkor a 38 éves fiatal tenor az operák királya. Tehetséges hang, magabiztos és különleges eloadásmód, benne él tovább Pavarotti öröksége.
 
 
Jelenleg a komolyzenei világ legkeresettebb és legelfoglaltabb fiatal muvésze 1973-ban született Peruban. Zenei tanulmányait szülovárosában, Limában kezdte a Nemzeti Konzervatóriumban, majd Philadelphia-ban a Curtis Intézetben tökéletesítette ének technikáját. Elso operai bemutatkozására 1996-ban az olaszországi Pesaro-ban a Rossini Opera Fesztiválon került sor, ahol kifejezo hangjával, bámulatra méltó virtuozitásával egy éjszaka megalapozta sikerét a közönség elott.
 
Még ebben az évben bemutatkozhatott a Scala színpadán is 23 éves korában. Ez meghozta számára a világsikert és azóta megállás nélkül ünneplik a világ legnagyobb koncertpódiumain és operaházaiban, beleértve olyanokat, mint a MET, a Covent Garden, a bécsi Staatsoper, valamit Párizs, München, Berlin, Barcelona, Madrid, Chicago, Los Angeles operaházai, Japán koncerttermei, a Salzburgi Fesztivál.
 
Olyan kiemelkedo karmesterekkel dolgozott már, mint Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Daniele Gatti, James Levine, Jesus López-Cobos, Riccardo Muti, Marcello Viotti.
 
Florez napjaink legkiemelkedobb bel canto tenorja, aki már elénekelte Rossini összes operájának vezeto tenor szerepét (A szevillai borbély, Hamupipoke, Olasz no Algirban, Semiramide, Otello, Ory grófja, Reims-i utazás, Brushino úr), Donizetti muvek tenor foszerepeit (Don Pasquale, A szerelmi bájital, Az ezred lánya, Stuart Maria), Bellini operák tenor szerepeit (Az alvajáró, A puritánok), de ezek mellett énekelte Verdi (Rigoletto, Falstaff), Puccini (Gianni Schicchi), Gluck (Armide), Mozart (Mitridate) tenor szerepeit is.
A fiatal énekes Milánóban 2007-ben egy 75 éves hagyományt is „megdöntött”. Donizetti „Az ezred lánya” címu operájában lépett fel, amikor a híres „Ah! Mes amis” kezdetu, kilenc magas „C”-s áriával olyan kirobbanó sikert aratott, hogy ismétlésre ragadtatta magát a közönség örömére és az igazgatóság legnagyobb megdöbbenésére. A dolog különlegessége, hogy Saljapin óta egyetlen énekes, még Pavarotti sem ismételhette meg mégoly sikeres áriáját a Scalában, ellenkezo esetben örökre kitilthatják az Operaházból. A kockázatot vállalva Juan Diego Florez a ráadásban is elvarázsolta a közönséget és a Scala vezetoit is. Ezt a bravúrját 2008-ban a Metropolitan Operában is megismételte.
 
Juan Diego Florez nem csak operaszínpadokon arat óriási sikereket, gyakran lép fel dalénekesként zongorakísérettel, valamint koncertmuvészként is. Egyik kedvenc muve Rossini Stabat Mater-e.
 
Hazájában számos díjjal jutalmazták a nem mindennapi tenoristát, 2004-tol pedig Peruban bélyegeken is szerepel. Mindezek mellett 2009-ben az 52. Grammy Díjátadón jelölték a legjobb klasszikus zene – egyéni eloadói – kategóriában is, a Bel Canto Spectacular c. lemezéért.
 
2001 óta Florez a Decca lemezkiadó muvésze és tucatnyi szóló- és operaalbumot – CD-t és DVD-t - jelentetett meg. A világ egyik legjobb tenorjának szinte minden hónapra jut legalább négy fellépés, naptára 2015-ig szinte teljesen betelt, így a véletlennek köszönhetoen – két spanyolországi fellépés között – 2010. december 7-én a Budapesten ad koncertet, ahol a 20 éves jubileumát ünneplo Failoni Kamarazenekar kíséri.
 
Hazájában számos díjjal jutalmazták a nem mindennapi tenoristát, 2004-tol pedig Peruban bélyegeken is szerepel. Számos elismeréssel díjazták muvészetét, megkapta a németországi ECHO díjat, valamint Cannes-ban zenei Klasszikus Díjat. Kimagasló elismerésben részesült két komplett CD albuma is (Bellini „Az alvajáró” – Cecilia Bartolival; valamint Gluck „Orpheus és Euridice” – Ainoha Garmendia partnereként). Mindezek mellett 2009-ben az 52. Grammy Díjátadón jelölték a legjobb klasszikus zene – egyéni eloadói – kategóriában is, a Bel Canto Spectacular c. lemezéért.